Archiv receptů - Gábi v kuchyni

Recepty

Špaldové jidáše

Březen 31, 2019 11:31 | Gabriela Pospíšilová

Přesně za 14 dní bude květná neděle. Květnou nedělí začíná svatý týden. Chystám pro Vás ještě pár velikonočních typů, a tak jsem si říkala, že už je na čase, dát Vám recept na velikonoční špaldové jidáše. Jidáše se dělají z kynutého těsta na zelený čtvrtek. Tvar připomíná svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš […]

Číst více

Zelné válečky s hořčicovým salátkem

Březen 25, 2019 13:57 | Gabriela Pospíšilová

Slíbila jsem Vám recepty z mého půstu. Tím prvním byly tofu karbanátky. Druhým receptem jsou zelné válečky se salátkem a hořčicovým dresinkem. Miluju tyhle rychlé, chutné věci. Nejen zeleninové placičky na milion způsobů. Proč jim jen nezměnit tvar a zkusit nové kombinace? Ingredience zelné placičky 125g mozzarely 1 stroužek česneku 1 lřička soli 1 lžička […]

Číst více

Tofu karbanátek

Březen 17, 2019 16:48 | Gabriela Pospíšilová

Popeleční středa. Pro někoho absolutně stejná středa jako každá jiná. Pro mě už je druhým rokem spojená s velikonočním půstem. Ten den mi bylo hodně mizerně a to, že už je popeleční středa jsem zjistila díky diáři. A to jsem ani nestihla upéct ty koblihy, které na mě všude na instagramu koukaly. Bylo mi smutno […]

Číst více

Quinoa pizza

Únor 5, 2019 19:59 | Gabriela Pospíšilová

Quinoa. V hlavě už mi leží dlouho.  Jedná se o vysoce výživnou potravinu. Vzhledem k velkému podílu bílkovin se hodí do veganské stravy a také je povolenou potravinou u bezlepkářů. Vzhledem  k vysokému podílu hořčíku prospívá lidem trpícím migrénou a díky velkému podílu vlákniny pomáhá při snížení krevního tlaku, diabetu nebo rakovině tlustého střeva. Je […]

Číst více

Jahodový bezlepkový cheesecake

Leden 30, 2019 9:16 | Gabriela Pospíšilová

V rámci naší bezlepkové měsíční výzvy jsme si připravili jahodový bezlepkový cheesecake. Dělám je hlavně v sezóně čerstvého ovoce, ale včera jsem v Lidlu narazila na čokoládové bezlepkové sušenky. Jsou výborné, cena je ale příšerná – 200g za 60,- Kč. V mrazáku mám stále ještě zásobu ovoce ze zahrádky a tak jsem se rozhodla pro jahodový. […]

Číst více

Banánový chlebíček bez lepku

Leden 20, 2019 14:00 | Gabriela Pospíšilová

Kdo mě sleduje na instagramu ví, že je to dnes 7. den, kdy jsme s Čendou na bezlepkové stravě. Nechci psát dietě, protože dietu rozhodně nedržíme. Jen svou stravu zkoušíme odlehčit od lepku. Alergická na lepek podle vyšetření nejsem, ale chceme zkusit, jestli mi jeho vyřazení stejně neudělá líp. Když je člověk zoufalý zkouší už […]

Číst více

Rukolové pesto

Leden 16, 2019 12:43 | Gabriela Pospíšilová

Moc dobře si vzpomínám na dobu, kdy jsem rukolu nemohla ani cítit. Poprvé jsem jí ochutnala u kamarádů doma. Ptala jsem se, proč jsou ty pampeliškové listy na jednohubkách. A co mi připomínalo jejich chuť, Vám tu radši ani nebudu psát. Rozhodně Vám ale napíšu, že jsem si na ní zvykla a teď jí můžu jíst klidně […]

Číst více

Špaldové perníčky

Listopad 30, 2018 21:44 | Gabriela Pospíšilová

Je právě 30.listopadu. Zítra je první prosincová sobota a v neděli advent. Zase to všechno tak rychle uteklo. Nedávno jsme se ještě hřáli na sluníčku a zima nějak nechtěla přijít. Najednou za oknem sněží a čepice, šála a rukavice jsou jasnou výbavou. Z instagramu určitě víte, že se na Vánoce chystáme za teplem. Ikdyž české […]

Číst více

Špaldová bábovka

Říjen 4, 2018 19:47 | Gabriela Pospíšilová

Suché buchty nemám ráda, ale taková bábovka, to je něco úplně jiného. Nějraději mám mramorovou, prostě jen takovou jaká je. Někdy taky tvarohovou, ořechovou nebo kokosovou. Ničím nepřelívat, ničím nezdobit.  Podzim, bábovka, čaj, teplý ponožky a celé nedělní ráno v pyžamu u pohádek. Není to skvělý nápad? Ingredience 500g špaldové celozrnné mouky karob 1 prášek […]

Číst více

Zeleninové placičky a hráškový dip

Září 24, 2018 19:10 | Gabriela Pospíšilová

Zeleninové vege placičky Ingredience 1 balení zeleniny sombrero 1/2 balení českého hrášku 100 ml vody slůl pepř koření na zeleninu 1 vegavajo 8 lžic špaldové mouky ghí  Postup: Nejprve si připravíme vegavajo dle návodu. Do misky dáme 2 polévkové lžíce směsi a 4 polévkové lžíce vody. Promícháme a necháme 5 minut odpočinout.  Do mixéru dáme […]

Číst více