Letošní Velikonoce budou jiné. Nařízená karanténa nám nedovolí oslavit je tak, jak jsme zvyklí. Naše Velikonice byli už nějaký rok o půstu, návštěvách kostela, tradičním pečení, vaření. Pletení pomlázky, barvení vajíček a čas s rodinou. Letos kvůli kojení jsem půst vynechala. Karanténa nám nedovoluje návštěvu kostela a rodiny, ale nic nám nemůže zabránit si alespoň tradičně upéct nebo uvařit. Taky mám doma dva chlapy a tak doufám, že si přeci jen pomlázku připraví abych byla zdravá, to teď potřebuju ještě víc než jindy. Na blogu mám recept na velikonoční špalda jidáše i mazanec, ale beránek tu chyběl. Tak končně letos se dočkal. A já Vám ho sem můžu dát.

Recept

180g špaldové celozrnné mouky

200g špaldové hladké mouky

1 kypřící prášek

špetka soli

100g třtinového cukru

kapka rumu

2 vejce

300ml mléka

1/2 hrnku oleje

Postup

Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C. Vejce vyšleháme s cukrem a mlékem do pěny. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem, a solí. Přidáme olej a kapku nebo dvě rumu 🙂 Pečeme při 180°C. Já jsem pekla i 80 minut kvůli litinové formě. Zkoušejte na špejli, každá trouba i forma je jiná. Beránka jsem posypala pomletým kokosem.

Udělejte si Velikonoce i přes to hezké. S rodinou a s něčím dobrým k jídlu.

S láskou Gábi v kuchyni.


Kam dál?