Na blog jsem Vám podobnou verzi na rohlíčky dávala. Dostala jsem na ně hroznou chuť, protože jejich příprava není vůbec složitá a nemusí se čekat na dlouhé kynutí. Nedávno mi přišla zásilka ze “zdravéořechy“, takže tahle varianta je ořechově ořechová. Dala jsem je do těsta, do náplně i jsem s nima rohlíčky posypala. Ke kafi, k čaji nebo k horkému kakau jsou prostě boží!
Ingredience/těsto
200g lískooříškové mouky – můžete dát i jinou ořechovou mouku
400g špaldové hladké mouky
špetka soli
30g třtinového cukru
300ml mléka
1 kostka čerstvého droždí
Ingredience/náplň
Ingredince/na potření
1 vejce
Ořechy na posypání
Postup
Nejprve si připravíme kvásek. Do sklené misky si dám 50g špaldové mouky, 150ml mléka, 30g cukru a nadrobenou kostku čerstvého droždí. Metličkou promícháme. Jak už víte. Já dávám kvásek i těsto na kynutí do trouby na 15 minut při 50°C.
Mezitím si dáme do misky zbytek špaldové mouky spolu s ořechovou moukou, špetkou soli a promícháme. Přilijeme zbytek mléka, vzešlý kvásek a hněteme v robotu dokud nám nevznikne hladké těsto. Těsto už dále kynout nedáváme.
Rozdělíme si ho na dvě části. Vyválíme si kulatý plát (můžeme si pomoct obkreslením velkého talíře) asi 1 cm vysoký. Nožem si ho nakrájíme na trojúhelníčky. Na každý trojůhelníček dáme náplň. Lískooříškový krém zahuštěný nadrobno nakrájenými ořechy. Trojúhelníčky zatočíme od kraje ke špičce a lehce ohneme do tvaru rohlíčku.
Rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými ořechy.
Pečeme při 190°C asi 15 minut dozlatova.
Přípravy se opravdu nemusíte bát. Je to rychlé a jednoduché 🙂
Dobrou chuť.
Gábi v kuchyni