Na blog jsem Vám podobnou verzi na rohlíčky dávala. Dostala jsem na ně hroznou chuť, protože jejich příprava není vůbec složitá a nemusí se čekat na dlouhé kynutí. Nedávno mi přišla zásilka ze “zdravéořechy“, takže tahle varianta je ořechově ořechová. Dala jsem je do těsta, do náplně i jsem s nima rohlíčky posypala. Ke kafi, k čaji nebo k horkému kakau jsou prostě boží!

Ingredience/těsto

200g lískooříškové mouky – můžete dát i jinou ořechovou mouku

400g špaldové hladké mouky

špetka soli

30g třtinového cukru

300ml mléka

1 kostka čerstvého droždí

Ingredience/náplň

Lískooříškový krém

Lískové ořechy

Ingredince/na potření

1 vejce

Ořechy na posypání

Postup

Nejprve si připravíme kvásek. Do sklené misky si dám 50g špaldové mouky, 150ml mléka, 30g cukru a nadrobenou kostku čerstvého droždí. Metličkou promícháme. Jak už víte. Já dávám kvásek i těsto na kynutí do trouby na 15 minut při 50°C.

Mezitím si dáme do misky zbytek špaldové mouky spolu s ořechovou moukou, špetkou soli a promícháme. Přilijeme zbytek mléka, vzešlý kvásek a hněteme v robotu dokud nám nevznikne hladké těsto. Těsto už dále kynout nedáváme.

Rozdělíme si ho na dvě části. Vyválíme si kulatý plát (můžeme si pomoct obkreslením velkého talíře) asi 1 cm vysoký. Nožem si ho nakrájíme na trojúhelníčky. Na každý trojůhelníček dáme náplň. Lískooříškový krém zahuštěný nadrobno nakrájenými ořechy. Trojúhelníčky zatočíme od kraje ke špičce a lehce ohneme do tvaru rohlíčku.

Rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými ořechy.

Pečeme při 190°C asi 15 minut dozlatova.

Přípravy se opravdu nemusíte bát. Je to rychlé a jednoduché 🙂

Dobrou chuť.

Gábi v kuchyni


Kam dál?