Nedávno mi přišla na instagramu zpráva, jestli nemám recept na zdravější klobásníky. Nikdy před tím jsem o klobásníkách neslyšela, takže jsem hned googlila. Klobásník je pokrm z těsta na koláče plněný klobásou a dalšími ingrediencemi. Já teď uzeniny nesmím kvůli těhotenské cukrovce a ani mi moc nechutnají. Tak jsem si samozřejmě recept přetvořila ke svému a hlavní ingredienci klobásu jsem vyměnila za domácí mleté maso. Vzhledově tenhle pokrm vypadá jako Honzovy buchty nebo housky na hamburgera. Tyhle housky, ale skrývají slané překvapení. Musím říct, že z těsta mám obrovskou radost. Vrhla jsem se na to všechno v čase oběda a tak jsem si kousek těsta schovala a vytvořila jsem placky, které jsem opekla na pánvi a musím říct, že byly stejně boží! Takže doporučuju kousek těsta schovat a vyzkoušet.

Ingredience/těsto

400g špaldové celozrnné mouky

200g špaldové hladké mouky

20g čerstvého droždí

50ml olivového oleje

300ml mléka

lžička soli

Ingredience/náplň

mleté maso

česnek

sůl, pepř, majoránka, tymián

chedar

Postup

Ve skleněné misce smícháme mléko pokojové teploty, 300g mouky a droždí. Promícháme. Dejte kynout na teplé místo pod čistou utěrku nebo jako já do trouby na 20 minut při 50°C. Poté přidáme 150ml vody nebo mléka, zbylou mouku, sůl a olivový olej. V robotu nebo ručně hněteme do hladkého těsta. Opět přendáme do skleněné misky a dáme kynout na alespoň 45 minut ( já opět dávám do trouby při 50°C).

Troubu si předehřejeme na 200°C. Těsto dáme na pomoučněný vál a rozdělíme si ho na 13 částí nebo si ho navážíme. Těsto na jednu bulku vychází cca na 75g. Z každé části vytvoříme placku, na kterou dáme připravenou směs z mletého masa (já si maso namlela, přidala jsem sůl, pepř, majoránku, tymián a česnek) posypeme chedarem a placku zabalíme. Rukou vytvoříme bulku a spojem dolů pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Bulky pomažeme vejcem a pečeme 20-30 minut dle trouby a dozlatova.

Děkuju za Vaše tipy, kterými inspirujete i vy mě!

S láskou Gábi v kuchyni.


Kam dál?