Bagely. U nás jsou oblíbené. Říkáme jim snídaňové, protože je v této části dne máme nejraději. S avokádem, s vajíčkem, se šunkou. Ale od té doby, co jezdíme do Karlových Varů musíme vždycky navštívit bistro Bagel lounge. Tam můžeme bagely snídat, obědvat i večeřet a já si zamilovala bagel s lososem. Už jste tam byli? Určitě tam musíte zajít pokud ve Varech budete.
Na ty snídaňové ze špaldy Vám dám recept sem.
 
Ingredience/kvásek
80ml mléka pokojové teploty
20g třtinového cukru
25g špaldové hl. mouky
25g droždí
 
Do skleněné misky si dáme mléko, cukr,mouku a nadrobené droždí. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. já dávám do skleněné misky a vkládám do trouby při 50°C na 15 minut.
 
Ingredience/těsto
250g špaldové hladké mouky
špetka soli
20g třtinového cukru
70ml mléka pokojové teploty
vzešlý kvásek
 
Mouku promícháme se solí a cukrem. Přidáme mléko a vzešlý kvásek. Uhněteme v hladké těsto. Přendáme do misky a necháme na teplém místě kynout 60 minut. Já dávám opět do skleněné misky, popráším moukou a vkládám do trouby na 60 minut při 50°C. 
Do kastrůlu dáme vařit vodu a předehřejeme si torubu na 200°C.
Po vykynutí z těsta vytvoříme bochánky, v kterých uděláme uprostřed díru. Vložíme do vroucí vody a vaříme z každé strany půl minuty. Vyndáme z vody, potřeme vejcem, posypeme semínky a pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut.
 
Bagely jsou skvělé se slanou i sladkou variantou. 
S láskou Gábi v kuchyni.
 

Kam dál?