Nepamatuju se, že by ho u nás v rodině někdo pekl. Ale už je to dlouho, co jsem ho chtěla zkusit. Kynuté je teď v mé oblibě (snad nekynu taky) a mák miluju. Kombinace je tedy skvělá a stojí za to.

Ingredience/těsto

500 g hladké špaldové mouky

27 g čerstvého droždí

1 špetka soli

1 lžíce třtinového cukru

50 g másla

250 ml mléka

Ingredince maková náplň

2 hrnky mletého máku

1,5 hrnku mléka

3 lžíce třtinového cukru

Postup

Ingredince pokojové teploty.

Do prosáté mouky přidáme špetku soli, cukr a promícháme. Vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme čerstvé droždí a zalijeme 100 ml mléka. Přikryjeme utěrko ua necháme kynout 15 minut na teplém místě.

Po vykynutí přidáme máslo a hněteme za postupného přidávání zbytku mléka dokud se nevypracuje lesklé pružné těsto. Přendáme do misky a necháme kynout na teplém místě 45 minut.

Než těsto vykyne připravíme si náplň. Mléko a mák svaříme do husta za stálého míchání. Na závěr přidáme cukr a ještě promícháme, aby se cukr krásně rozvolnil do náplně.

Těsto po vykynutí rozdělíme na dvě části. Na pomoučněným vále/desce rozválíme do obdélníku. Poté na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň, po obvdu necháme těsto prázdné.

Těsto stočíme do pevného závinu. Spoje přitlačíme a dáme spojem dolů. Boky ohneme pod závin a upevníme rukama. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout 20 minut na plechu. Mezitím si vyhřejeme troubu na 180°C.

Záviny potřeme lehce máslem a pečeme cca 40-50 minut dozlatova dle trouby.

Necháme vychladnout na mřížce a posypeme moučkovým třtinovým cukrem.


Kam dál?