Jsme májový děti. Manžel i já. A dokonce to máme krásně za sebou. Já 29.5. manžel 31.5. Je to výhoda. Nejdřív se musí s dárkem vyšvihnout on a podle toho se vyšvihnu já 🙂 Každý rok peču dort (už po páté) a tak to chtělo už nějakou parádu. Povedlo se. Čokoládový dort neměl vážně chybu. Navíc byl dělaný s píďou, takže to chce dvojité ocenění 🙂

Korpus (pekla jsem dva, takže ingredince krát dva pokud ho chcete mít hezky vysokej)

180g špaldová hladká mouka

100g třtinový cukr

40g holandského kakaa

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

50g rozpuštěného vychladlého másla

1 vejce

3/4 hrnku mléka pokojové teploty

Krém

250g mascarpone

125g tučného tvarohu

100g vysokoprocentní čokolády

Nejprve si rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Mezitím si smícháme mouku se solí, kypřícím práškem, jedlou sodou, kakaem a cukrem. Mouku a kakao je nejlepší prosát přes sítko. Vše smícháme. Poté přidáme vychladlé máslo, mléko a vejce. Směs spojíme ručně nebo v robotu a přendáme do formy (21-23cm) vystlané pečícím papírem a vymazané máslem. Pečeme 35 minut při 180°C. Zkoušíme na špejli.

Mezitím si připravíme krém. Nejprve dáme rozpustit čokoládu ve vodní lázni a necháme vychladnout tak, aby nezatuhla a zašleháme jí k mascarpone s tvarohem. Vzniklý krém použijeme dovnitř dortu i na jeho obmaz.

Krém dáme do lednice a počkáme dokud korpusy nevychladnou. Korpusy seřízneme do rovna.

Poté dort kompletujeme. Na talíř nebo podnos mázneme trochu krému a položíme na něj vychladlý korpus. Poté naneseme vrstvu krému. Dáme další korpus a obmažeme celý dort. Dort dáme do lednice. minimálně po hodině dort opět obmažeme druhou vrstvou a tentokrát krásně dohladka. Ozdobit můžeme ovocem, oříšky, čokoládou nebo třeba živými květy.

Nejlepší je nechat dort přes noc v lednici.


Kam dál?