Jsme májový děti. Manžel i já. A dokonce to máme krásně za sebou. Já 29.5. manžel 31.5. Je to výhoda. Nejdřív se musí s dárkem vyšvihnout on a podle toho se vyšvihnu já 🙂 Každý rok peču dort (už po páté) a tak to chtělo už nějakou parádu. Povedlo se. Čokoládový dort neměl vážně chybu. Navíc byl dělaný s píďou, takže to chce dvojité ocenění 🙂
Korpus (pekla jsem dva, takže ingredince krát dva pokud ho chcete mít hezky vysokej)
180g špaldová hladká mouka
100g třtinový cukr
40g holandského kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
50g rozpuštěného vychladlého másla
1 vejce
3/4 hrnku mléka pokojové teploty
Krém
250g mascarpone
125g tučného tvarohu
100g vysokoprocentní čokolády
Nejprve si rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Mezitím si smícháme mouku se solí, kypřícím práškem, jedlou sodou, kakaem a cukrem. Mouku a kakao je nejlepší prosát přes sítko. Vše smícháme. Poté přidáme vychladlé máslo, mléko a vejce. Směs spojíme ručně nebo v robotu a přendáme do formy (21-23cm) vystlané pečícím papírem a vymazané máslem. Pečeme 35 minut při 180°C. Zkoušíme na špejli.
Mezitím si připravíme krém. Nejprve dáme rozpustit čokoládu ve vodní lázni a necháme vychladnout tak, aby nezatuhla a zašleháme jí k mascarpone s tvarohem. Vzniklý krém použijeme dovnitř dortu i na jeho obmaz.
Krém dáme do lednice a počkáme dokud korpusy nevychladnou. Korpusy seřízneme do rovna.
Poté dort kompletujeme. Na talíř nebo podnos mázneme trochu krému a položíme na něj vychladlý korpus. Poté naneseme vrstvu krému. Dáme další korpus a obmažeme celý dort. Dort dáme do lednice. minimálně po hodině dort opět obmažeme druhou vrstvou a tentokrát krásně dohladka. Ozdobit můžeme ovocem, oříšky, čokoládou nebo třeba živými květy.
Nejlepší je nechat dort přes noc v lednici.