Když jsme byli před měsícem na Kanárech, píďa si tam oblíbil bramborové kostky s vejcem. Měli je tam ve snídaňovém bufetu. Zkoušeli jsme ho tedy po příletu doma a je to skvělý. Někdy si tam dáme mleté maso a máme to všichni k obědu nebo k večeři. Někdy jen hrášek s mrkví a dáme si to ke snídani. Je to vlastně takový univerzální kolč, do kterého můžete přidat cokoliv a vždy ho trošku změnit.

200 g brambor

200 g batátů

100 g hrášku

125 g mozzarelly

5 vejec

150 g zakysané smetany

1 cibule

Olej

Hrst nasekané petrželky

Tymián

Máslo na vymazání formy

Brambory a batáty uvaříme ve slupce doměkka. Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Koláčovou formu si vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Uvařené brambory a batáty nakrájíme na malé kostičky. Do misky si připravíme vyšlehaná vejce se zakysanou smetanou, nastrouhanou mozzarellou, solí, pepřem, petrželkou a tymiánem. Do vymazané koláčové formy dáme 1/2 brambor, batátů, hrášku a zalijeme 1/2 směsi a osmaženou cibulkou. Přidáme druhou polovinu brambor, batátů, hrášku a zalijeme zbytkem směsi. Dáme zapéct do trouby na cca 30 – 40 minut. Koláč nechte úplně vychladnout, aby ztuhnul a dal se hezky krájet.

Pokud děláme koláč, který jí i malej, vynecháváme sůl a pepř.


Kam dál?