Mazanec a beránek jsou a vždy budou o Velikonocích na našem stole. Stejně jako o Vánocích cukroví a vánočka. A vy víte, že Vám vždy připravím odlehčenou klasiku. Tak i dnes. Špaldový s třtinovým cukrem.
Ingredience/kvásek
30 g čerstvého droždí
100 ml mléka
30 g třtinového cukru
15 g špaldové mouky
Postup: mléko pokojové teploty dáme do skleněné misky, přidáme droždí, cukr a mouku. Metličkou promícháme a dáme do trouby na 15 minut při 50 stupních.
Ingredience/těsto
100 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
300 g špaldové hladké mouky
1 vejce
50 ml mléka
1 žloutek
40 g třtinového cukru
75 g másla
1 lžička soli
+brusinky, bílek, plátky mandlí
Postup: máslo pokojové teploty dáme šlehat do robotu spolu s cukrem, žloutkem, vejcem a zbylým mlékem. Šleháme do pěny. Do mouky přidáme špetku soli a přidáme do robotu. Na závěr přidáme kvásek. Hněteme alespoň 10 minut. Přendáme opět do čisté skleněné misky a poprášíme moukou. Vložíme opět do trouby, tentokrát na 60 minut při 50 stupních. Po vykynutí přendáme opět na pomoučněný vál a zapracujeme brusinky. Vytvarujeme si bochánek, který přendáme na pečící papír. Bochánek pomažeme bílkem a posypeme plátky mandlí. Necháme ještě 15 minut kynout na plechu pod utěrkou. Poté pečeme na 180 stupňů cca 45 minut. Hotový mazanec poprášíme moučkovým třtinovým cukrem.
Z této dávky je opravdu velký mazanec, pokud tedy chcete rozdělte si těsto na dva.
Krásné Velikonoce. S láskou Gábi v kuchyni. ❤❤❤

Kam dál?