Rohlíky. Recept, který vznikl v době koronavirové. V březnu 2020. Recept jsem tenkrát přidávala na instagram, ale pro lepší přehled Vám ho dnes, v březnu 2021 přidávám i na blog. Pekli jsme je za ten rok už tolikrát.

Recept – kvásek:
2 lžičky třtinového cukru
2 lzice hladké špaldové mouky
150 ml mléka pokojové teploty
35 g čerstvého droždí
Postup: Cukr, mouku a mléko smícháme v misce. Přidáme rozdrobené droždí, opět promícháme a necháme vzejít kvásek. 15 minut na teplém místě.

Recept – těsto
600 g špaldové hladké mouky
2 lžičky soli
120 g povoleného másla
150 ml mléka pokojové teploty
vzešlý kvásek
Mouku v míse spojíme se solí. Přidáme mléko, máslo a vzešlý kvásek. Vše spolu uhněteme v hladké těsto a necháme kynout 50 minut.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 75 – 85 g bochánky (podle toho jak je chcete mít silné). Z bochánku vyválíme tvar trojúhelníku. Srolujeme do tvaru rohlíku (pevněji) a dáme na pečící papír spojem dolů. Troubu si předehřejeme na 240°C. Potřeme máslem/vejcem a posypeme solí, kmínem, mákem nebo sezamem. Necháme ještě 15 minut na plechu kynout a poté pečeme 10 minut.


Kam dál?