Není toho tolik, co bych si z dětství pamatovala. Loupáček ale ano. Nejlíp chutnal s termixem a tak Vám dám příště recept i na jeden super lehkej, zdravej a dobrej!
Ingredience
500 g hladké špaldové mouky
70 g másla
70 g třtinového cukru
špetka soli
40 g droždí
1 vejce
200 ml mléka
 
Všechny suroviny je nutné mít pokojové teploty.
 
Postup:
Nejprve si přiravíme kvásek. 
 
Do misky dáme 200 ml mléka, rozdrobíme 40 g droždí, dvě lžíce cukru a lžíci mouky. Metličkou zamícháme a dáme na teplé místo vzejít kvásek.
 
Mezitím si dáme do misky prosátou mouku, sůl, zbytek cukru, máslo, vejce a vzešlý kvásek.
 
V robotu hněteme těsto alespoň 10 minut. Poté přendáme opět do čisté misky a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut
 
Poté přendáme vykynuté těsto na pomoučněný vál a ještě těsto lehce zapracujeme. Těsto rozdělíme na dvě části. Z každé vyválíme kruh a nožem ho rozdělíme na 8 stejných dílů. 
 
Každý díl smotáváme směrem ke špičce. Potřeme rozšlehaným vejcem, dáme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme mákem. Necháme ještě 15 minut kynout.
Pečeme dozlatova cca 15 minut při 190 °C.
 

Kam dál?