Není toho tolik, co bych si z dětství pamatovala. Loupáček ale ano. Nejlíp chutnal s termixem a tak Vám dám příště recept i na jeden super lehkej, zdravej a dobrej!

Ingredience
500g hladké špaldové mouky
70g másla
70g třtinového cukru
špetka soli
40g droždí
1 vejce
200ml mléka

Všechny suroviny je nutné mít pokojové teploty.

Postup:
Nejprve si přiravíme kvásek. 

Do skleněné misky dáme 100ml mléka, rozdrobíme 40g droždí, dvě lžíce cukru a lžící mouky. Metličkou zamícháme a dáme do trouby na 15 minut při 50stupních.

Mezitím si dáme do misky prosátou mouku, sůl, zbytek cukru, máslo, vejce a vzešlý kvásek.

V robotu hněteme alespon 10 minut. Poté přendáme opět do čisté skleněné misky a dáme do trouby při 50 stupních ještě na 60 minut. 

Poté přendáme vykynuté těsto na pomoučněný vál a ještě těsto lehce zapracujeme. Těsto rozdělíme na dvě části. Z každé vyválíme kruh a nožem ho rozdělíme na 8 stejných dílů. 

Každý díl smotáváme směrem ke špičce. Lehce ohneme do tvaru loupáčku. Potřeme vejcem, dáme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme mákem.
Pokud chcete něco nového. Zkuste je posypat červeným pepřem stejně jako my druhý plech!

Pečeme dozlatova cca 15-20 minut při 170stupních.

Kam dál?