Před rokem jsem objevila v obchodě krásné vykrajovátko ve tvaru dýně. A letos jsem se konečně chystala na jeho využití. Podzim a Halloween si o to přímo říkal. Nedávno jsem byla na krásném křtu knížky Lelí Hnidákové. Lelí má v Praze obchůdek s domácími cupcakes a krásnou atmosférou. V říjnu v obchůdku křtila i svou knihu “Velký sen o malém dortíku“. 304stran nejen s recepty a tipy na korpusy, krémy i zdobení. Já jsem podle jejího receptu udělala podzimní dýňové cupcakes. Malinko jsem si recept upravila do zdravější varianty a dýňové sušenky použila na ozdobu. Recept na korpus a krém Vám sem nedám, ten najdete v knížce. Ale na podzimní sušenky se slaným karamelem ano.

Podzimní Halloweenské sušenky
Ingredience
250g hladké špaldové mouky
100g povoleného másla
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
3 lžíce slaného karamelu.
Postup
Do misky si dáme prosátou špaldovou mouku, přidáme prášek do pečiva, skořici a promícháme. Přidáme nakrájené povolené máslo, vejce, slaný karamel a směs spojíme buď ručně nebo v robotu dokud nám nevznikne krásné nelepivé těsto.
Poté těsto vyválíme a vykrajujeme požadovaný tvar. Vkládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 10-12 minut. Hlídáme.
Slaný karamel
Ingredience
200g třtinového cukru
80g másla
120ml smetany ke šlehání
1 lžička soli
Postup
Cukr jsem si dala do vysoké pánve a máslo do malého kastrůlku. Cukr jsem zahřívala na středním plameni. Buďte trpěliví, cukr se krásně rozpustí. Máslo jsem si rozpustila a zahřála. Poté jsem máslo přidala k rozpuštěnému cukru (karamelu) a zapracovala metlou dokud se karamel krásně s máslem nespojil. V závěru se přilije smetanu. 1 minutu povaříme a odstavíme. Přidáme sůl a máme hotovo.