Před rokem jsem objevila v obchodě krásné vykrajovátko ve tvaru dýně. A letos jsem se konečně chystala na jeho využití. Podzim a Halloween si o to přímo říkal. Nedávno jsem byla na krásném křtu knížky Lelí Hnidákové. Lelí má v Praze obchůdek s domácími cupcakes a krásnou atmosférou. V říjnu v obchůdku křtila i svou knihu “Velký sen o malém dortíku“. 304stran nejen s recepty a tipy na korpusy, krémy i zdobení. Já jsem podle jejího receptu udělala podzimní dýňové cupcakes. Malinko jsem si recept upravila do zdravější varianty a dýňové sušenky použila na ozdobu. Recept na korpus a krém Vám sem nedám, ten najdete v knížce. Ale na podzimní sušenky se slaným karamelem ano.

Podzimní Halloweenské sušenky

Ingredience

250g hladké špaldové mouky

100g povoleného másla

1 vejce

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička skořice

3 lžíce slaného karamelu.

Postup

Do misky si dáme prosátou špaldovou mouku, přidáme prášek do pečiva, skořici a promícháme. Přidáme nakrájené povolené máslo, vejce, slaný karamel a směs spojíme buď ručně nebo v robotu dokud nám nevznikne krásné nelepivé těsto.

Poté těsto vyválíme a vykrajujeme požadovaný tvar. Vkládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 10-12 minut. Hlídáme. 

Slaný karamel

Ingredience

200g třtinového cukru

80g másla

120ml smetany ke šlehání

1 lžička soli

Postup

Cukr jsem si dala do vysoké pánve a máslo do malého kastrůlku. Cukr jsem zahřívala na středním plameni. Buďte trpěliví, cukr se krásně rozpustí. Máslo jsem si rozpustila a zahřála. Poté jsem máslo přidala k rozpuštěnému cukru (karamelu) a zapracovala metlou dokud se karamel krásně s máslem nespojil. V závěru se přilije smetanu. 1 minutu povaříme a odstavíme. Přidáme sůl a máme hotovo.


Kam dál?