Základ na rizoto mě naučila má kamarádka Léna. Měla jsem ho poprvé u ní se sušenými rajčaty a kuřecím masem. Dá se ale dělat na spousty způsobů. Doma děláme nejvíc houbové, lososové, s medvědím česnekem a nebo jako dnes dýňové. V

Pozor na výběr rýže. Například arborio uchovává pevné jádro a má v sobě hodně škrobu, tím je ve finále rizoto krásně krémové.

Recept/2 porce
180g rýže
150g kuřecího masa
Olej
1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
2 dcl bílého vína
Sůl 
Pepř
1 menší cibule
2 stroužky česneku
Dýňové pyré z 1/2 dýně
100g sýru grana padano/parmezán
Máslo
Postup: Nejprve si připravíme vývar. Poté dáme do hlubší pánve máslo a na něm opečeme cibulku a česnek. Česnek vyndáme, přisypeme rýži a osmahneme. Rýže po chvilce zprůhlední. Přilijeme bílé víno a promícháme. Až se víno vypaří začneme po 1 naběračce přidávat vývar dokud se opět nevypaří. Toto s vývarem opakujeme dokud není rýže hotová. Mezi tím si na oleji v druhé pánvi připravíme osolené kuřecí maso. Do risotta v poslední fázi přidáme dýňové pyré a promícháme. NA závěr přidáme nastrouhaný sýr a kostičku másla, aby jsme risotto v krémovitosti ještě více podpořili. Dochutíme solí a pepřem.
Hotové risotto podáváme s plátky kuřecího masa. Můžeme ozdobit koriandrem a plátky parmesanu.

Zbytek lahve vypít k jídlu nebo si udělejte krásný a příjemný večer.

S láskou Gábi v kuchyni.


Kam dál?