První recept v roce 2020 by byl na wafle, které jsme si dělali jako první snídani. Říkala jsem si, že by to bylo ale moc obyčejné. Hrozně dlouho jsem nepekla nic většího, tak jsem si řekla, že k tomu 8. měsíci těhotenství, nám upeču něco víc. Musím se přiznat, že korpus jsem si udělala úplně bez cukru a do krému jsem si dala jen dvě lžíce třtinového, což se do celého poměru krásně rozprostře. Není to, ale ono. I korpus potřebuje cukr, tak pokud nemusíte, dejte si ho tam. V receptu Vám ho píšu. A dort stojí za to!

Ingredience/korpus

80g mandlové mouky

20g arašídové mouky

60g kakaa

50 – 100g moučkového třtinového cukru

2 lžičky kypřícího prášku

1 menší vychladlá káva

60g povoleného kokosového oleje

380ml mléka

8 celých vajec

Postup

Nejprve si předehřejeme troubu na 170°C a smícháme všechny suché ingredience. Mandlovou mouku, arašídovou mouku, kakao, cukr a kypřící prášek. Poté přidáme vejce, povolený kokosový olej, kávu a polovinu mléka. Zašleháme. Až se všechny ingredience spojí přidáme druhou polovinu mléka a opět zašleháme. Těsto necháme alespoň 5 minut odležet. Na dno dortové formy (23cm), dáme pečící papír a okraje vymažeme kokosovým olejem. Těsto nalijeme do formy a dáme péct na 50 minut. Pokud je korpus upečený zjistíme na špejli.

Ingredience/krém

180ml smetany ke šlehání

100g čokolády – já jsem přidala 99%

40g povoleného másla

250g tučného tvarohu

50g třtinového cukru

Postup

Smetanu si zahřejeme a přidáme povolené máslo. Vaříme k bodu varu, poté odstavíme a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme metličkou, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přendáme do misky a dáme vychladit do lednice nebo za okno :-). Asi po dvou hodinách promícháme, dáme do misky a zašleháme společně s tvarohem. Přidáme cukr a dáme opět chladit do lednice.

Až se nám korpus upeče necháme ho vychladnout. Nejlépe dáme na 2 hodiny do lednice. Až poté na něj navrstvíme krém a ozdobíme ovocem, ořechy apod.

Dobrou chuť Gábi v kuchyni.


Kam dál?