Dlouho jsem nedělala obyčejný koláč, které jsem dříve dělala nejčastěji. Jsou rychlé, zdravé a stejně dobré. Mám nejraději vláčnější koláče nebo buchty. Vláčnosti docílíte například přidáním banánu, mrkve, cukety, jablek, dýně a pod. Nedávno jsem dostala chuť na grilovanou cuketu a začala se těšit na zásobu z babiččiny zahrádky. Proto jsem po ní sáhla i dnes a připravila pro Vás cuketový koláč.
Suroviny
70g xylitolu
350g cukety zbavené vody
250g bílého jogurtu
4 vejce
70g másla
230g pohankové celozrnné mouky
150g špaldové hladké mouky
3 lžíce karobu nebo kakao
2 lžičky kypřícího prásku
špetka soli
2 lžičky perníkového koření
Postup: Nejprve si rozpustíme máslo a necháme vychladit. Poté si vyšleháme bílky v tuhý sníh a necháme stranou. Cuketu nastrouháme najemnou a vymačkáme z ní přebytečnou vodu, tak aby nám zbylo 350g cukety. Poté smícháme nejprve vychladlé rozpuštěné máslo, jogurt, cuketu a žloutky. V jiné mísce smícháme mouky, kypřící prášek, sůl, cukr, perníkové koření a karob. Poté postupně přidáváme suché ingredience k mokrým a spojíme. Na závěr přidáme vyšlehané bílky. Koláčovou formu si vymažeme a přilijeme připravenou směs. Pečeme na 180C cca 50 minut.
 

Kam dál?