Děláte na oslavy chlebíčky? Nebo pro ně chodíte do lahůdek? U nás jsou symbolem Velikonoc, Vánoc a oslav u babičky nebo u rodiny z manželovi strany. Doma je neděláme ani nekupujeme. Manžel si je letos vyžádal. Před Vánoci dostal chuť na chlebíčky s bramborovým salátem. Je 28.12.2020 veky jsou upečený a my už salát nemůžeme ani vidět :-). Budou tedy pomazánky a hezky si je obložíme. Dostala jsem recept a tak se s Vámi o něj chci podělit s lehkou úpravou.

Ingredience

500 g hladké špaldové mouky

28 g droždí

60 g másla

250 ml mléka

1 lžička třtinového cukru

Sůl

1 vejce na potření

Postup

Všechny ingredience by měly mít stejnou pokojovou teplotu.

Do mísy dáme prosátou mouku a špetku soli. Do mouky poté uděláme důlek, do které nadrobíme droždí. Přidáme lžičku třtinovýho cukru a zalejeme mlékem tak, aby bylo droždí ponořené. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek.

Po cca 20 minutách přilijeme zbytek mléka a zaděláme těsto. Na závěr zapracujeme povolené máslo. Těsto přendáme do větší mísy, zasypeme trochou mouky, přikryjeme opět čistou utěrkou a necháme kynout 60 minut.

Těsto si rozdělíme na dvě a ještě propracujeme rukama na lehce pomoučněném vále.

Prstama vytvoříme placku do tvaru obdélníku.

Vrchní okraj přehneme do jedné třetiny a lehce stiskneme. To samé uděláme se spodním okrajem.

To samé uděláme na stranách, tedy vlevo a vpravo.

Na závěr těsto srolujeme do tvaru veky a spáry opět stiskneme.

Veky přendáme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme ještě jednou utěrkou a necháme kynout 30 minut. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Potřeme rozšlehaným vejcem. Já jsem posypala sezamem a dáme do trouby na 30 – 45 minut. Veka bude mít krásně zlatavou barvu. Dopečení zkontrolujeme špejlí nebo nakoukneme na spodní okraj veky.

Necháme vychladnout na mřížce a můžeme krájet. Chlebíčky zdobíme tím, co máme nejraději.

S láskou Gábi v kuchyni.


Kam dál?