Podzim už oficiálně začal a s tím se u nás probudili i podzimní chutě. Dýně, fíky, skořice. Teplé čaje, huňatá deka a svíčky. Tak si k otmu pojďme společně upéct cheesecake se slaným karamel.

Pokud chcete, aby se vše dokonale povedlo. Vyndejte si všechny suroviny alespoň 2-3 hodiny předem.

Říká se, že pokud se dá do cheesecake tvaroh, už to není ono. Ale mně to tak chutná, přijde mi to lehčí a tvarohem v pečené formě bych se mohla utlouct.

Takže jde spíše o tvarohový koláč?

Ingredience

200g bebe sušenek

100g másla

500 plnotučného tvarohu

200g ricotta

kůra z jednoho citronu

4 vejce

120g moučkového třtinového cukru

Postup

Nejprve si formu (23-24cm) vyložíme pečícím papírem. Obvod formy vymažeme máslemTroubu předehřejeme na 160°C. Sušenky si rozdrtíme a smícháme s povoleným máslem. Směs namačkáme na dno formy a můžeme i do obvodu. Vložíme do trouby na 15 minut.

Nyní si připravíme tvarohovou směs. Tvaroh dáme do mixéru spolu s ricottou, přidáme citronovou kůru, cukr, vejce a prošleháme v hladkou směs. Směs přelijeme na sušenkový základ. Necháme chvilku odpočinout a připravíme si do skleněné misky vodu. Cheesecake vložíme do trouby na mřížku a na spod trouby dáme misku s vodou. Pečeme 40-50 minut. Troubu vypneme, pootevřeme a necháme vychladnout.

Slaný karamel

Ingredience

200g třtinového cukru

80g másla

120ml smetany ke šlehání

1 lžička soli

Postup

Cukr jsem si dala do vysoké pánve a máslo do malého kastrůlku. Cukr jsem zahřívala na středním plameni. Buďte trpěliví, cukr se krásně rozpustí. Máslo jsem si rozpustila a zahřála. Poté jsem máslo přidala k rozpuštěnému cukru (karamelu) a zapracovala metlou dokud se karamel krásně s máslem nespojil. V závěru se přilije smetanu. 1 minutu povaříme a odstavíme. Přidáme sůl a máme hotovo.

Slaný karamel jsem poté vylila na cheesecake, nechala jsem do druhého dne zatuhnout v lednici a ozdobila jsem oříšky a fíky.

Zbytek slaného karamelu putoval do skleničky, odkud záhadnou rychlostí mizí.


Kam dál?