Popeleční středa. Pro někoho absolutně stejná středa jako každá jiná. Pro mě už je druhým rokem spojená s velikonočním půstem. Ten den mi bylo hodně mizerně a to, že už je popeleční středa jsem zjistila díky diáři. A to jsem ani nestihla upéct ty koblihy, které na mě všude na instagramu koukaly. Bylo mi smutno a spadla i nějaká ta slza. Zavolala jsem Čendovi jestli mě vyzvedne v práci dřív a jeli jsme na mši s udílením popelce. Jak jinak zahájit půst? Pro mě to není jen nejíst maso nebo sladké, ale také zamyšlení a duchovní hodnota. Letos jsem si o půst odříkám maso, alkohol a taky si nic nekoupím (myšleno oblečení, boty, doplňky apod.) Udělalo mi to líp, pár chvil jsme strávili s rodinou a potom už jsem se snažila jen vše zaspat. Půst končí 14.května květnou nedělí. To začíná svatý týden před Velikonocemi. Do té doby Vám chci přinést pár receptů, které se do této doby hodí. 
Prvním receptem je tofu karbanátek s pečenou hranolkou a jogurtovým dresingem.
Ingredience tofu karbanátek
100g tofu natur
100g uzeného tofu
200g kroup
2 stroužky česneku
1 lžíce koření na tofu
1 lžíce dijonské hořčice
sůl, pepř
kokosový olej na smažení
cizrnová mouka na obalení

Ingredience pečené hranolky
500g brambor
Sůl, pepř
Olivový olej
čerstvé bylinky
Ingredience jogurtový dresing
1 kelímek jogurtu
2 stroužky česneku
Sůl, pepř
Nejprve si připravíme brambory. Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Vyskládáme na plech s pečícím papírem. Posypeme solí, pepřem a zakápneme olivový olejem. Pokud je chcete mít více křupavé, solte je až po dopečení. Pečeme asi 30 minut při 200 stupních.
Kroupy uvaříme dle návodu. Slejeme a přidáme tofu rozmačkané vidličkou. Prolisovaný česnek, hořčici. Dochutíme solí a pepřem. Dobře spojíme. Rukou tvoříme karbanátky, které můžeme lehce poprášit cizrnovou moukou. Opékáme dozlatova buď na kokosovém oleji nebo v troubě.
Na závěr si připravíme dresing. Jogurt spojíme s prolisovaným česnekem. Ochutíme solí a pepřem. 
Máme hotovo.
Dobrou chuť.
S láskou Gábi v kuchyni.


Kam dál?